Franck & Lohsen Architects

Georgetown Townhouse

Washington, DC

Originally, Georgetown townhomes had staff quarters and a kitchen on the English basement level, with the principal floors above for formal entertaining and family living. As families changed and kitchens became central to the house, the need then arose to move the kitchen to the principal level of the house. 



A new addition on the rear of this 1840s Italianate townhome created an appropriate kitchen and family room on the main level. In the kitchen, a series of tall doors opens to the garden. To aesthetically blend the connecting formal parlors with the new addition, moldings in the parlors were replicated and added to the family room and kitchen.



Above the kitchen, a spacious master bathroom and dressing suite provides up-to-date, yet stylistically timeless, amenities for the house. The English basement was extended and enhanced to create a spacious office, additional storage, space for state-of-the-art mechanical ventilation, and a guest suite. The lush formal decoration is by Claudia L. Powell Interior Design.

Photography:
Greg Tinius